Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
25 06 2019

Niet te veel calorieën en voldoende bewegen houdt je op een gezond gewicht. Een te hoog gewicht vergroot kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Eet daarom niet te veel. Beweeg tenminste 30 minuten per dag.

Meer dieet tips


Dieet Fabels
Dieetboeken
Dieet in het Nieuws

Dieet Links
Sitemap
Colofon
Privacy Policy

Facebook Tweet This


Home > Dieet ABC > A > Vitamine A

Vitamine A

Dat je van een overdosis vitamine A en D ziek kan worden, komt doordat de vitamines A en D in vet oplosbaar zijn en zo met het vet in ons lichaam kunnen worden opgeslagen. De lever kan een voorraad vitamine A voor twee jaar aanleggen. 

Voor vitame A geldt een dosis van achthonderdduizend I.E. (Internationale Eenheden) als gevaarlijk. Een overdosis vitamine A kan ook leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, zware hoofdpijn, misselijkheid, een vergrote lever en een abnormale haargroei. Een tekort leidt tot (nacht)blindheid en ongezonde botten en tanden.

De belangrijkste leverancier van vitamine A is caroteen, een geel kleurende stof, die in grote hoeveelheden in peen (Daucus carota) voorkomt. Caroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat het in feite een voorstadium van die vitamine is. In onze darmwand wordt caroteen omgezet in vitamine A.

Behalve in oranje en gele zit het ook in groene groenten en fruit. Hoe donkerder groen de groente, hoe meer caroteen, dus hoe meer vitamine A.

Ook Abrikozen, boerenkool, perziken en pompoenen bevatten Vitamine A.

De belangrijkste leveranciers van vitamine A in onze kinderjaren; melk en lever. Omdat vitamine A oplost in vet, wordt hij ook met de (moeder)melk meegegeven. Vrouwen die de borst geven kunnen zo vrij gemakkelijk een tekort aan vitamine A oplopen.