Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
22 01 2019

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Dieet Fabels
Dieetboeken
Dieet in het Nieuws

Dieet Links
Sitemap
Colofon
Privacy Policy

Facebook Tweet This


Home > Dieet ABC > B > Vitamine B3 en B5

Vitamine B3 en B5

Vitamine B3 (Niacin)
Vitamine B3 werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam en is in water oplosbaar.

Waar zit het in
Vitamine B3 komt voor in vlees, vis, volkorengraanproducten, groenten, aardappelen en melk.

Tekort
Bij een gebrek aan vitamine B3 heb je kans op 'pellagra' en heeft als symptomen huidontstekingen, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en mentale stoornissen.

Kinderen die voldoende melk drinken hebben voldoende weerstand tegen pellagra. Pellagra komt voor in Maïs-etende landen in de Derde Wereld.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B5 of pantotheenzuur is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, vooral door het vrijmaken van energie uit vetzuren. Ook beïnvloedt deze vitamine de opbouw en afbraak van eiwitten en (andere) vetten uit de voeding. 

Ook speelt Vitamine B5 een rol bij de aanmaak van adrenaline. Het wordt daarom ook wel 'anti-stress vitamine' genoemd.

Waar zit het in
Enorme hoeveelheden Vitamine B5 zitten in orgaanvlees, zalm, eieren, bonen, melk en granen.

Tekort
Je zult nooit een tekort aan Vitamine B5 hebben omdat deze vitamine in alle levensmiddelen voorkomt.