Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
22 01 2019

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Dieet Fabels
Dieetboeken
Dieet in het Nieuws

Dieet Links
Sitemap
Colofon
Privacy Policy

Facebook Tweet This


Home > Dieet ABC > C > Coeliakie

Coeliakie

Coeliakie of glutenenteropathie (ICD-10 K90.0) is een aangeboren glutenintolerantie, waarschijnlijk veroorzaakt door een immunologische reactie tegen gluten.

Gluten is een eiwitbevattende stof die voorkomt in tarwe, rogge, haver en gerst. Bij mensen met coeliakie geven gluten aanleiding tot darmontsteking ter hoogte van het jejunum met een atrofie van de darmvlokken tot gevolg. Hierdoor worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen en ontstaat een vettige, volumineuze diarree.

In je lichaam bevinden zich verschillende soorten eiwitten, onder andere de eiwitten DQ2 en DQ8. In de dunne darm binden de eiwitfragmenten uit de gluten zich met DQ2 en DQ8. Door de reactie van het afweersysteem (die dus alleen plaatsvindt bij coeliakie-patiënten) ontstaat er weefselschade. Om deze schade weer te herstellen, komt er weefseltransglutaminase (tTG) vrij. tTG zet de eiwitfragmenten echter om in losse eiwitten die zich ook weer binden aan DQ2 en DQ8. Het afweersysteem reageert daar weer op en hierdoor ontstaat nog meer schade en komt er nog meer tTG vrij. Uiteindelijk is dit proces niet meer onder controle te houden en ontstaat coeliakie.

Symptomen

  •  een afwijkend ontlastingspatroon zoals diarree
  •  braken
  •  lusteloosheid
  •  botontkalking (osteoporose)
  •  stinkende ontlasting
  •  een opgezette buik
  •  winderigheid
  •  slaperigheid
  •  sterke stemmingswisselingen
  •  gebrek aan eetlust
  •  groeiachterstand (vooral bij jonge kinderen)
  •  gewichtsverlies
  •  bloedarmoede
  •  een late puberteit
  •  spierklachten
  •  vruchtbaarheidsproblemen
  •  zenuwaandoeningen
  •  psychische klachten


Behandeling

De behandeling bestaat uit het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Meestal herstelt het darmepitheel zich, zodat ook de darmwerking herstelt. De coeliakie-patiënten zijn hun hele leven gebonden aan het volgen van het strikte dieet.

Fysiologische glutenintolerantie

Bij baby's tot zes maanden is er steeds een glutenintolerantie wegens de immaturiteit van de darm. Babyvoeding dient dus glutenvrij te zijn tot de leeftijd van zes maanden.