Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
19 10 2019

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > E > Vitamine E

Vitamine E

Vitamine E of Tocoferol is een in vet oplosbare vitamine. Het heeft een preventieve werking op veroudering en welvaartsziekten. Het is even als vitamine C een sterke antioxidant (het maakt vrije radicalen onschadelijk). Boven het veertigste levensjaar neemt de natuurlijke weerstand tegen vrije radicalen geleidelijk af. Vanaf deze leeftijd gebruiken steeds meer mensen extra vitamine E, vaak 40 keer de ADH. Tocoferol is ook noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en de opbouw, herstel en instandhouding van spier- en andere weefsels. Ook beschermt het meervoudige onverzadigde vetzuren die een essentiële bouwstof voor het lichaam zijn.

Symptomen bij een tekort

Geen. Bij aandoeningen van hart en vaten is meestal wel extra vitamine E nodig.
     
Therapeutisch gebruik Antioxidant

  • Beschermt tegen zenuw aandoeningen
  • Vergroot de weerstand
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekten
  • Vermindert PMS-symptomen
  • Behandelt huidproblemen en kaalheid
  • Helpt miskramen voorkomen
  • Werkt als natuurlijke vocht afdrijver
  • Voorkomt verdikt littekenweefsel - uitwendig opbrengen
Bijzonderheden
Hoge doses kunnen giftig zijn. Neem doses hoger dan 350 mg per dag alleen onder medische begeleiding.

Dosering
De ADH van dit vitamine is 10 mg. Vitamine E is in veel vormen te verkrijgen (droog is het beste voor mensen met huidproblemen of mensen die geen olie verdragen). Dagelijkse dosering is 250 tot 280 mg, maar in sommige gevallen kan een hogere dosering geadviseerd worden. Het kan het beste ingenomen worden met een goed multi vitamine- en mineraalpreparaat. De maximale veilige dosis is 350 mg per dag.

Factoren voor verhoogd gebruik
Een dieet wat rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren of een dieet arm aan vetten geeft meestal een verhoogde vitamine E behoefte.

Natuurlijke bronnen
Belangrijke bronnen van vitamine E zijn: plantaardige oliën, soja bonen, broccoli, spinazie, noten, volkoren producten, eieren en margarine.