Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
29 03 2024

Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Ruime porties van groente en fruit verlagen de kans op chronische ziekten. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Je zult er dus niet snel te veel van eten. Dit is belangrijk wanneer je op je gewicht let.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > K > Koolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraten (zetmeel en suikers)

Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn vooral van belang als energiebron. Ze leveren energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen. In een uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent van de hoeveelheid energie die een mens dagelijks nodig heeft.

De naam koolhydraten is een scheikundige term: ze bestaan uit koolstof en een waterstofverbinding.
Er worden 3 soorten onderscheiden:

monosacchariden
bijvoorbeeld glucose (druivensuiker, dextrose) en fructose (vruchtensuiker). Bestaan uit één molecuul.
  
disacchariden   
bijvoorbeeld sucrose/saccharose (suiker), lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker). Samengesteld uit twee monosaccharide moleculen:respectievelijk glucose en fructose, glucose en galactose en glucose en glucose.
   
polysacchariden
bijvoorbeeld  zetmeel en glycogeen. Samengesteld uit meerdere monosaccharide-moleculen (meestal glucose).
 
Monoacchariden en disacchariden worden ook wel aangeduid als eenvoudige koolhydraten, terwijl polysachariden ook wel complexe koolhydraten worden genoemd.