Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
20 09 2019

Om gezond te eten is het ’t makkelijkst om de vijf regels van de Schijf van Vijf aan te houden. Wanneer je gezond wilt eten zijn dit kort de belangrijkste aandachtspunten. Kijk ook even in de voedingstabel. Deze geeft meer betekenis aan wat bij voorkeur gezond eten is.


Meer dieet tips


Dieet Fabels
Dieetboeken
Dieet in het Nieuws

Dieet Links
Sitemap
Colofon
Privacy Policy

Facebook Tweet This


Home > Dieet ABC > K > Koolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraten (zetmeel en suikers)

Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn vooral van belang als energiebron. Ze leveren energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen. In een uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent van de hoeveelheid energie die een mens dagelijks nodig heeft.

De naam koolhydraten is een scheikundige term: ze bestaan uit koolstof en een waterstofverbinding.
Er worden 3 soorten onderscheiden:

monosacchariden
bijvoorbeeld glucose (druivensuiker, dextrose) en fructose (vruchtensuiker). Bestaan uit één molecuul.
  
disacchariden   
bijvoorbeeld sucrose/saccharose (suiker), lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker). Samengesteld uit twee monosaccharide moleculen:respectievelijk glucose en fructose, glucose en galactose en glucose en glucose.
   
polysacchariden
bijvoorbeeld  zetmeel en glycogeen. Samengesteld uit meerdere monosaccharide-moleculen (meestal glucose).
 
Monoacchariden en disacchariden worden ook wel aangeduid als eenvoudige koolhydraten, terwijl polysachariden ook wel complexe koolhydraten worden genoemd.