Tip van de Dag
17 04 2024
Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.
Meer
dieet tips
|
Home
>
Tips
>
Voedingstabel
Voedingstabel
In onderstaande tabel zijn voedingsmiddelen ingedeeld in drie
categorieën. Probeer zo veel mogelijk voeding te kiezen uit de
categorie ‘bijvoorkeur’ en middenweg’ . Het gaat erom dat je streeft
naar een goede balans tussen gezonde en minder gezonde voeding.
Productgroep
|
bij voorkeur
|
middenweg
|
bij uitzondering
|
Aardappelen,
rijst, pasta, peulvruchten
|
|
aardappelpuree,
zoete aardappel, zilvervliesrijst, couscous
|
pasta,
witte rijst, frites, gebakken aardappelen
|
Brood
|
volkoren
brood, roggebrood, volkoren krentenbrood, volkoren knäckebröd
|
bruin
brood, tarwebrood, volkoren beschuit, knäckebröd
|
wit
brood, krentenbrood, luxe broodjes, croissants, beschuit, cream crackers
|
Ontbijtgranen
|
producten
als o.a.: Brinta, Bambix
|
muesli
|
cornflakes,
rice crispies
|
Groente
|
alle
soorten vers, diepvries en blik of glas
|
groente
à la crème, tomatensap
|
|
Fruit
|
alle
soorten vers fruit
|
ananas-,
grapefruit- en sinaasappelsap, vruchtenconserven
|
appel-,
druiven-,en perensap, appelmoes, gedroogd fruit
|
Melk
(producten)
|
magere
melk, karnemelk, magere yoghurt, magere kwark
|
halfvolle
melk, halfvolle yoghurt, yoghurtdrank, magere vla, magere vruchtenyoghurt
|
volle
melk, volle yoghurt, volle vla, halfvolle en volle kwark
|
Kaas
|
20+
en 30+ kaas
|
40+
kaas, Edammer, Brie 50+, Camembert 45+, Maasdammer, 48+ kaasproduct met
meervoudig onverzadigd vetzuren
|
Goudse
kaas, Bluefort, Brie 60+, Kernhemmer, Gorgonzola, Gruyère, producten als
o.a.: Boursin
|
Eieren
|
gekookt
ei
|
|
gebakken
ei
|
Vlees
|
kipfilet,
mager rundvlees, mager varkensvlees
|
kip
met vel
|
gehakt
(alle soorten), hamburger, lamsvlees, runderriblap, saucijs,
schouderkarbonade, spek
|
Vleeswaar
|
achter-,
en schouderham, rookvlees, rosbief, kipfilet
|
rauwe
ham
|
alle
soorten worst, paté, bacon
|
Vis
|
forel,
zoute haring, haring in tomatensaus, verse paling, zeepaling, poon, zalm,
sardines
|
baars,
garnalen, kabeljauw, koolvis, krab, kreeft, mosselen, schar/tongschar,
schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf, bokking, zure haring
|
vissticks,
gestoomde makreel, gerookte paling, lekkerbekje, gefrituurde inktvis,
kibbeling
|
Vleesvervangers
|
tahoe,
tempé, stukjes Quorn
|
vegetarische
gehaktbal, hamburger, schnitzel
|
|
Vetten
|
halvarine,
margarine met <17 g verzadigd vet/100g, olie (alle soorten), vloeibaar
bak- en braadproduct
|
halfvolle
boter, margarine met 17-24 g verzadigd vet/100g
|
hard
bak- en braadproduct, hard frituurvet, roomboter
|
Dranken
|
(bron)water,
koffie, thee, light fris
|
|
fris,
vruchtendranken, alcoholhoudende dranken
|
Bron: voedingscentrum.nl
|