Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
26 04 2024

Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Ruime porties van groente en fruit verlagen de kans op chronische ziekten. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Je zult er dus niet snel te veel van eten. Dit is belangrijk wanneer je op je gewicht let.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > D > Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D
Het lichaam kan zelf Vitamine D maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd.

Waar zorgt het voor
Vitamine D zorgt er voor dat kalk (calcium) uit de voeding kan worden opgenomen in botten en tanden. Het zorgt dus voor stevige botten in de periode van groei. Maar ook daarna om de botten stevig te houden. Vitamine D is daarom belangrijk bij het voorkomen van botontkalking (osteoporose).

Waar zit het in
Je krijgt vooral veel vitamine D binnen met halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan deze producten is namelijk vitamine D toegevoegd. Verder zit er nog een beetje vitamine D in vlees en volle melkproducten. Vette vis is ook een goede bron.

Hoeveel heb je nodig
Hoeveel vitamine D je precies nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd en je geslacht.
De aanbevolen hoeveelheden voor een volwassene van 20 - 50 jaar is 2,5 – 5 microgram
Met 5 besmeerde boterhammen en 15 gram margarine of bak- en braadproduct bij de warme maaltijd krijg je deze hoeveelheid al binnen. Ben je ouder dan 50? Dan heb je meer vitamine D nodig.