Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
30 05 2024

Wees zo schoon mogelijk zodat je geen voedselvergiftiging oploopt. De maatregelen zijn simpel: was de handen na het aanraken van rauw vlees en neem elke dag een schone theedoek.

Meer dieet tips


Home > Tips

Tips

Op dieet gaan is lastig. Het is vaak moeilijk vol te houden. De eerste week lukt, de tweede ook nog wel maar na de derde week wordt het al moeilijk om de regelmaat van een dieet vol te houden.
Tips van Dieet-ABC
Daarom hier een aantal tips. Probeer ze uit. Voor sommige mensen werkt de ene tip juist wel en voor de ander weer helemaal niet of misschien vind je het allemaal maar onzin. Hoe dan ook, als je het niet probeert, weet je het ook niet!

Verzet je gedachten

Zin om iets te knabbelen, maar het is nog geen etenstijd? Probeer je gedachten te verzetten door iets leuks te doen: Ga iets lezen, maak een wandelingetje, bel of mail iemand. Gaat het niet over neem dan bijvoorbeeld suikervrije kauwgom, of een stukje komkommer of een tomaat.

Vervang vet door eiwitten

Laat de hoeveelheid vet in je voeding dalen en vul deze calorieën op met eiwitten, dus eet eiwitrijk. Eiwitten zorgen ook voor minder hongergevoel. Zorg ervoor dat in elke maaltijd 20 gram eiwit zit.

20 gram eiwit komt ongeveer overeen met de volgende hoeveelheden:
  • 200 gr kwark
  • 500 gr yoghurt
  • 150 gr kip
  • 80 gr tonijn

Er bestaan ook eiwit-shakes.
 

Van alles wat

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Schoon

Wees zo schoon mogelijk zodat je geen voedselvergiftiging oploopt. De maatregelen zijn simpel: was de handen na het aanraken van rauw vlees en neem elke dag een schone theedoek.

Ontbijt elke dag

Ontbijt goed. Het ontbijt is een belangrijk deel van het dagmenu. Een degelijk ontbijt met granen, fruit en magere melkprodukten levert het bloed de nodige vitaminen en voedingsstoffen en zorgt voor een lager cholesterolgehalte. Zoals een oude spreuk zegt: eet 's morgens als een koning, 's middags als een prins en 's avonds als een bedelaar.

Neem genoeg nachtrust

Een goede nachtrust bevordert het afslankresultaat. Wanneer je goed uitgeslapen bent, zit je beter in je vel en ben je meer gemotiveerd om je dieet nauwgezet te volgen. Dus slaap lekker!

Meet je omvang

Let niet alleen op de weegschaal, maar neem de maten van je lichaam op. Je zult zien hoe de centimeters verdwijnen.

Eet regelmatig

Breng de stofwisseling omhoog. Verdeel de maaltijden in vijf of zes eetmomenten over de dag. Begin met een goed ontbijt en na twee à drie uur weer eten. Als de stofwisseling omhoog gaat zal het lichaam meer energie verbranden en heb je minder honger gevoel.

Drink genoeg water

Drink veel water, in ieder geval acht glazen (2 liter) per dag. Hierdoor voert het lichaam de afvalstoffen goed af en kan het makkelijker vet verbranden. Andere voordelen van veel water drinken zijn: de huid wordt mooier, klachten zoals hoofdpijn en verstoppingen nemen af en er knaagt minder snel een hongergevoel.

Door veel water te drinken houd je minder vocht vast. Het lichaam heeft geen reden iets vast te houden waar het voldoende van heeft.

Let wel op; niet te veel water in één keer drinken en niet te snel! Dit kan het lichaam niet zo snel verwerken en daardoor heb je er ook niet zo veel aan.

Denk aan voedingssupplementen

Vergeet niet om een dieet aan te vullen met een dieet ondersteunend product zoals de producten genoemd in de rubriek voedingssupplementen. Bij de meeste diëten is dit wel aan te raden bij sommige diëten ook niet. Wanneer het niet nodig is zullen wij dit bij een dieet vermelden.

Confronteer jezelf met een eigen foto

Plaats een foto van jezelf op plaatsen waar je kunt verleid worden door voedsel, zoals de koelkast, de koektrommel of de magnetron.

Veel groente, fruit en brood

Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Ruime porties van groente en fruit verlagen de kans op chronische ziekten. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Je zult er dus niet snel te veel van eten. Dit is belangrijk wanneer je op je gewicht let.

Sta achter je besluit

Bereik een punt wanneer je tegen jezelf zegt: “nu ga ik het doen”. Sta ook echt achter het besluit. Als je niet achter je besluit staat is het erg moeilijk een dieet vol te houden, hoe makkelijk sommige diëten misschien ook zijn.

Ontzeg je lichaam het te veel eten

Ontzeg jezelf het te veel eten niet maar ontzeg je lichaam het te veel eten. Dat klinkt gek, maar als je zegt “ik mag niet te veel eten”, dan ga je balen want jij mag niet eten. Dit is ook meestal een van de redenen dat je stopt met een dieet. Maar zeg je “jij mag niet te veel eten” (jij is je lichaam) dan lijkt het verder van je af te staan en kan een dieet beter lukken.

Niet te veel

Niet te veel calorieën en voldoende bewegen houdt je op een gezond gewicht. Een te hoog gewicht vergroot kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Eet daarom niet te veel. Beweeg tenminste 30 minuten per dag.

Minder verzadigd vet

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Hoe eet ik gezond

Om gezond te eten is het ’t makkelijkst om de vijf regels van de Schijf van Vijf aan te houden. Wanneer je gezond wilt eten zijn dit kort de belangrijkste aandachtspunten. Kijk ook even in de voedingstabel. Deze geeft meer betekenis aan wat bij voorkeur gezond eten is.

Eet niet voor het slapen gaan

Zorg dat de laatste maaltijd van de dag niet later is dan om 19.00 of 20.00 uur. Of een andere regel is, drie uur voordat je gaat slapen niet meer eten. Het lichaam gaat veel minder verbranden naarmate de avond vordert. Heb je na daarna toch honger eet dan iets waar alleen eiwitten in zitten zoals magere kwark.

Dieet ťťn dag per week niet

Ga zes dagen op dieet en dag zeven niet. Wat is hier het nut van? Zes dagen op dieet zijn is goed vol te houden. De zevende dag eet je gewoon. Eet deze dag als beloning alles waar je zin in hebt. Daarna is het ook weer makkelijker om het de volgende zes dagen vol te houden. Er wordt gezegd dat je hierdoor niet aankomt en dat zelfs juist je stofwisseling omhoog gaat.

Denk aan hoe gezond je wordt

Vertel jezelf dat je goed bezig bent. Dat je gezonder wordt, dat je huid er beter al zal gaan zien en dat je meer energie zult krijgen. Ook niet onbelangrijk; de bloeddruk en het cholesterolgehalte gaat omlaag.

Val kleine stappen af

Wil niet meteen te veel afvallen maar val af in kleine stappen. Wil je bijvoorbeeld 10 kilo afvallen, zeg dan niet “ik ga 10 kilo afvallen” maar zeg “ik ga 3 kilo afvallen”. 3 kilo is namelijk in een korte periode goed te bereiken. Kijk daarna of je meteen verder wilt gaan of dat je even wilt wachten.