Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
18 07 2024

Wees zo schoon mogelijk zodat je geen voedselvergiftiging oploopt. De maatregelen zijn simpel: was de handen na het aanraken van rauw vlees en neem elke dag een schone theedoek.

Meer dieet tips


Home > DiŽten > Dieet voor Kinderen

Dieet voor Kinderen

Overgewicht komt steeds vaker voor bij kinderen. Naar schatting heeft 1 op de 7 kinderen in Nederland overgewicht en dit worden er elk jaar meer. Geen leuk nieuws, maar er is natuurlijk wat aan te doen. Jonge kinderen hebben een veel grotere kans om nog op gewicht te komen dan volwassenen met overgewicht. Het advies bij kinderen met overgewicht is: Probeer het gewicht zoveel mogelijk te handhaven, zodat ze uit hun extra kilo’s groeien. In tegenstelling tot volwassenen, zijn kinderen ook beter in staat om bepaalde gewoonten aan en af te leren.
 

Motiveer

Geef het kind eens in de zoveel tijd een beloning als het zijn best doet om bijvoorbeeld gezond te eten of fruit neemt in plaats van een snack. Hierdoor raakt het kind gemotiveerd en zal het doorgaan met zijn nieuwe, goede gewoonten.  Wanneer het gewicht vermindert, is dit al een beloning op zich. Ook helpt het om veel complimenten te geven zodat het kind zelfverzekerder wordt en ook nog meer gemotiveerd raakt.

Zorg voor regelmaat

Voor het eetpatroon is het van belang dat er regelmaat in de maaltijden zit en dat zoveel mogelijk gezinsleden aanwezig zijn. Dit leert bewust eten aan in plaats van gedachteloos of "uit gewoonte eten".
Maar ook regelmaat in de dag brengen is zeer belangrijk. Er moeten drie hoofdmaaltijden zijn op vaste tijden. Daarnaast zijn twee tussendoortjes geen probleem. Maar op andere tijden moet er niet meer gegeten worden. Hierdoor worden deze tijden ook niet meer geassocieerd met eten en zal er minder aan eten gedacht worden. Bij de drie hoofdmaaltijden kan met enkele aanpassingen een evenwichtiger voedingspatroon bereikt worden. Vezelrijke voeding vult beter en hierdoor eet het kind minder.
 

Ga niet diŽten

Kinderen hebben veel voedingsstoffen nodig waardoor het niet verstandig is om een dieet te gaan volgen. Minder of éénzijdig eten is absoluut geen oplossing voor een kind met overgewicht. Het is belangrijk om goed te eten. Stimuleer het kind dus om brood, groente en fruit te blijven eten.

Weeg niet te vaak

Weeg uw kind niet vaker dan één keer per week. Weeg verder altijd op hetzelfde tijdstip van de dag en op dezelfde weegschaal. Blijf er wel van bewust dat uw kind in de groei is en dus nog aankomt. Meestal is het voldoende dat uw kind een tijdlang op hetzelfde gewicht blijft.

Beperk televisie kijken

Kinderen kijken de laatste jaren steeds meer televisie. Zoals iedereen wel kan bedenken, is dit ook een oorzaak van overgewicht. Tijdens tv kijken wordt er niet bewogen en wordt er vaak wel gegeten. De activiteit kost weinig inspanning. Daarbij is er voldoende gelegenheid voor tussendoortjes. Een quiz of een film gaat dan ook vaak gepaard met een handje chips, een stukje chocola of met het leeg eten van een zak drop. Let daarom als ouder op de duur van het televisie kijken. Af en toe een programma is prima, maar middagen voor de “buis” wordt wel erg veel.

Eet rustig

Wees bewust van hoe de maaltijd verloopt. Leer het kind aan om rustig te eten. Door niet alles in één keer naar binnen te schrokken, zal het kind het moment herkennen wanneer hij genoeg heeft gegeten. Uit onderzoek blijkt dat het ongeveer een kwartier duurt voordat je het signaal van je lichaam binnen krijgt dat je vol zit. Wanneer je rustig eet, zul je je dus niet snel ‘overeten‘. Het kind leert hierdoor naar de signalen van zijn of haar lichaam te luisteren. Het bord hoeft niet leeg, wanneer het kind aangeeft niet meer te hoeven.
 

Zoek achterliggende oorzaken

Wanneer een kind extreem vaak en veel eet, ligt de oorzaak waarschijnlijk dieper. Het eten is bijvoorbeeld een troost voor het kind. Zolang je deze oorzaak niet weet, heeft het weinig zin om het kind gezond te leren eten omdat het toch terug zal vallen. Vaak liggen hier gevoelens van onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, depressie of angst aan ten grondslag. Probeer er over te praten. Wanneer dit niet lukt, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen.

Voeding voor Kinderen

   Wat heeft een kind nodig?

Stimuleer om te bewegen

Zorg ervoor dat je kind genoeg beweegt. Dit kun je doen door zoveel mogelijk met het kind op de fiets of lopend te doen. Wanneer er tijd is, kun je eens in de zoveel tijd samen gaan zwemmen of bijvoorbeeld buiten gaan voetballen of tennissen. Wanneer je als ouder niet zoveel tijd hebt, kun je het kind lid maken van een sportclub. Naast de beweging die het kind krijgt, stimuleert het ook het zelfvertrouwen en maakt het nieuwe contacten.

Ontbijt goed

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het lichaam moet op gang komen en doordat de stofwisseling op gang komt, verbrandt het kind ook meer calorieën. Wanneer er niet ontbeten wordt, is de kans op overgewicht groter. Kinderen die niet gewend zijn te ontbijten, zullen waarschijnlijk tegenstribbelen. Leer in deze situatie het ontbijten beetje bij beetje aan door een steeds iets grotere porties te geven totdat je de juiste hoeveelheid hebt bereikt. Naast dat ontbijten gezond is, is het ook goed voor de concentratie. Door de energie kunnen kinderen zich beter concentreren en dit zal hun ook ten goede komen bij hun schoolprestaties.

Pas op tussendoortjes

Zorg dat het kind niet teveel in de verleiding komt om slechte dingen te eten. Haal dus geen snoep, chips en dergelijke in huis. Je kunt wel eventueel afspraken over een vaste tijd voor iets lekkers, bijvoorbeeld op zondag een lekkere koek. Tussendoortjes zijn vaak te zoet of te vet. Het is een misverstand dat productiehal kinderkoeken en drinkyoghurts gezond zijn. Deze drankjes bevatten namelijk veel suikers. Het is beter om het kind thee, water en halfvolle melk te laten drinken.
 

Wees betrokken

Wees als ouder betrokken bij je kind. Geef het goede voorbeeld zodat je een soort voorbeeldrol hebt voor het kind. Eet dus zelf ook gezond en rustig in het bijzijn van je kinderen. Geef daarnaast het kind wel het gevoel dat het zelf de controle heeft over zijn eten. Wanneer de ouders het eten van het kind in de hand houden, leert het kind het niet zelf te controleren en zal het sneller weer in het oude patroon vervallen.

Behoud het gewicht

Het is belangrijk om het gewicht te behouden bij een kind dan om af te vallen. Kinderen zijn nog in de groei en hun overgewicht zal vanzelf verdwijnen als het groeit en voortaan gezond eet. Snel afvallen geeft risico op het jojo-effect. Hierdoor valt het kind snel af maar binnen de kortste keren zullen de kilo’s er weer aan zitten. Het lichaam is vervolgens op een soort ‘ruststand’ gezet doordat het weinig calorieën heeft binnen gekregen. Daardoor wordt het nog moeilijker om af te vallen. Het is dus belangrijk dat het kind gezond leert eten zonder dat het honger lijdt.