Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
3 10 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > DiŽten > Darmdieet

Het Darmdieet

Dit dieet is geschikt bij darmstoornissen zoals:

  • Spastisch colon (darmkrampen met afwisselend diarree en obstipatie);
  • Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (darmontsteking);
  • Obstipatie (verstopping);
  • Diverticulose (uitstulpingen van de dikke darm).

Een vetarme en vezelrijke voeding waarbij je voldoende drinkt, staat garant voor een gezonde darmwerking. Wanneer je teveel vet en te weinig vezels verbruikt of wanneer je te weinig drinkt kan er obstipatie (verstopping) ontstaan. Hierdoor wordt de darm geprikkeld wat tot 'overloopdiarree' kan leiden: de nieuwe stoelgang loopt over de harde, opgehoopte stoelgang heen. Obstipatie verhoogt ook de druk op de darmwand waardoor er uitstulpingen kunnen ontstaan. Een vezelrijke voeding is lekker. Bijna alle fruit en groenten, ook alle volkoren produkten, zelfs noten en vijgen zijn vezelrijk.

Bij dit dieet is het belangrijk langzaam, rustig te eten en veel te drinken (liefst geen gashoudende dranken). We geven een overzicht van de voedingsmiddelen die je beter niet kunt gebruiken. Daarnaast vindt je een lijstje met producten die je met mate mag gebruiken en een lijst met toegelaten voedingswaren waar je volop van mag eten.

Hier volgt het Darmdieet

Darmdieet meningen

Wat vind je van het darmdieet ?
Geweldig
Redelijk
Slecht