Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 12 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Om ons lichaam goed te laten functioneren zijn voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen, de vitamines en mineralen, zijn onmisbaar voor de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam.

De vitamines
We kennen veel verschillende vitamines zoals vitamine A, de B-complex vitamines en vitamine C, D, E en K. De meest bekende mineralen zijn: calcium (kalk), natrium, kalium en magnesium. Daarnaast heeft het lichaam kleine hoeveelheden nodig van onder andere ijzer, jodium, fluoride, zink. koper en chroom. Deze stoffen worden meestal sporenelementen genoemd, omdat het om zeer kleine hoeveelheden gaat.

Weerstand verhogen

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 75% van de mensen die vitaminepillen slikken, dit doet om een hogere weerstand te krijgen. Het is echter niet bewezen dat vitaminesupplementen de weerstand verbeteren. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je al je vitamines en mineralen binnen.

Extra vitamine
Kinderen tot vier jaar, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en oudere mensen hebben extra vitamine D nodig. Vrouwen die zwanger willen worden hebben extra foliumzuur nodig. Soms is er bij ziekte en langdurig medicijngebruik sprake van aanvullende behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen.

Te veel kan schadelijk zijn
Voor vitamine A, betacaroteen, D, E, C, en B-6 geldt dat overdaad kan schaden. Teveel vitamine A kan vergiftiging veroorzaken met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Bij zwangere vrouwen kan teveel vitamine A zelfs schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Overmatig gebruik van vitamine D kan kalkafzettingen overal in het lichaam veroorzaken. Ook een teveel aan ijzer kan mogelijk schadelijk zijn.

Multi-vitamine
Om niet overmatig vitamines en mineralen binnen te krijgen wordt aangeraden een multi-vitaminepreparaat te nemen in een dosering van ongeveer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Dan krijgt het lichaam ruim voldoende, maar niet teveel binnen.

Als je een supplement wilt gebruiken, kijk dan voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.