Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
24 06 2024

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > DiŽten > Atkins Dieet

Atkins Dieet

Robert AtkinsHet Atkins dieet kan een blijvende oplossing zijn voor mensen die te kampen hebben met overgewicht. Een regulier dieet kan vaak wel een kortetermijn oplossing bieden, maar iedereen die wel eens heeft gelijnd, kent ongetwijfeld het jojo-effect.

Volgens Dr. Robert Atkins worden de meeste mensen met overgewicht te zwaar door hyperinsulinisme (een verhoogd insuline niveau in het bloed). Wanneer je een maaltijd met een hoog gehalte aan koolhydraten eet, wordt de insulineproductie gestimuleerd door het verhoogde bloedsuiker gehalte. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen de bloedsuiker kunnen gebruiken. Een bijwerking van insuline is ook dat het zorgt dat vet wordt opgeslagen. Ook stimuleert het je hersenen om hongersignalen te produceren.

Wanneer je de koolhydraten beperkt, zakt het insulinepeil en stijgt het glucagonpeil. Glucagon is een hormoon dat zorgt dat lichaamsvet wordt verbrand en dat cholesterol wordt verwijdert waar het is opgeslagen in de slagaderen.

Het Atkins dieet bestaat uit een aantal fases

Fase 1: Afvalstoffen afvoeren
Boek Atkins Tijdens de eerste 14 dagen van het Atkins Dieet volg je het introductiedieet. Het doel van deze eerste fase is je verbranding, die nu nog loopt op koolhydraten, om te zetten naar het gebruiken van vetten. Je lichaam moet nu helemaal schoon gemaakt worden van slechte koolhydraten. Ook de lekkere trek moet tijdens deze fase verdwijnen. Daarom is het noodzakelijk in deze fase niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Je lichaam zal dan na een paar dagen automatisch vetten gaan verbranden. De 20 gram koolhydraten die je in deze periode eet per dag, komen van groenten en salades. Verder moet je, om de afvalstoffen af te voeren, steeds meer water gaan drinken tot je op minstens 2 liter per dag zit.

Fase 2: Gewicht verliezen
De bedoeling van dit deel van het Atkins dieet is gewicht te blijven verliezen en daarbij langzaam de hoeveelheid koolhydraten op te voeren per week, zo zal je je Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) ontdekken. Je KKN is de hoeveelheid koolhydraten dat je per dag kunt eten, terwijl je nog steeds elke week gewicht verliest.

Fase 3: Meer koolhydraten eten
Voeg nog meer koolhydraten toe tot je niet meer dan een halve kilo gewicht per week verliest. Hoe dichter je bij je streef gewicht komt, hoe meer varianten je eens kunt proberen. Maar vergeet niet: neem geen suiker.

Atkins poll

Wat vind je van het Atkins dieet ?
Slecht
Redelijk
Geweldig