Koolhydraten (zetmeel en suikers)
Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn vooral van belang als
energiebron. Ze leveren energie die nodig is voor alle
lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen. In een
uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent
van de hoeveelheid energie die een mens dagelijks nodig heeft.
De naam koolhydraten is een scheikundige term: ze bestaan uit koolstof en een waterstofverbinding.
Er worden 3 soorten onderscheiden:
monosacchariden
bijvoorbeeld glucose (druivensuiker, dextrose) en fructose (vruchtensuiker). Bestaan uit één molecuul.
disacchariden
bijvoorbeeld
sucrose/saccharose (suiker), lactose (melksuiker) en maltose
(moutsuiker). Samengesteld uit twee monosaccharide
moleculen:respectievelijk glucose en fructose, glucose en galactose en
glucose en glucose.
polysacchariden
bijvoorbeeld zetmeel en glycogeen. Samengesteld uit meerdere monosaccharide-moleculen (meestal glucose).
Monoacchariden en disacchariden worden ook wel aangeduid als eenvoudige koolhydraten, terwijl polysachariden ook wel complexe koolhydraten worden genoemd.