Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
24 06 2024

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > Afvallen, hoe doe je dat?

Overgewicht
Veel overgewicht vormt vaak een ernstige bedreiging voor je gezondheid. Meer dan een miljard mensen lijden aan overgewicht die veroorzaakt wordt door slechte voeding. Het kan leiden tot welvaartsziekten als suikerziekte, een verhoogd cholesterolgehalte, hart en vaatziekten, gewrichtsklachten en onvruchtbaarheid.

Dieet redenen
Er zijn verschillende redenen om een dieet te volgen, namelijk:

  • Om medische redenen (medisch dieet), zoals bijvoorbeeld bij suikerziekte, allergie, obesitas of bloeddrukstoornissen.
  • Om een bepaald spiritueel of religieus doel na te streven.
  • Om dieren zoveel mogelijk leed te besparen zoals bij vegetarisme en veganisme. Deze reden om een dieet te volgen kan ook spiritueel gemotiveerd zijn.
  • Om gewicht te verliezen omdat je vindt dat er een paar kilo af moet of omdat je er gewoon wat beter uit wilt zien.

Hoe val je af?
Het is natuurlijk een cliché verhaal maar een goed dieet bestaat uit gebalanceerde voeding en beweging. We weten al dat je aankomt door meer te eten dan dat je verbrandt. Om af te vallen wordt aangeraden om dagelijks 500 calorieën minder te eten dan normaal is voor het postuur, gewicht en geslacht. Het gemakkelijkste om dit te bereiken is om vetarmer te eten en energierijk te drinken.

Light-voedsel heeft meestal geen toegevoegde waarde, echter ook hier zijn uitzonderingen zoals light-margarine en light-frisdranken.

Beweging wordt pas effectief bij drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten. Het opbouwen van spiermassa zorgt ervoor dat je meer verbrandt en dus beter op gewicht kunt blijven dan wel afvallen.

Een dieet wil zeker niet zeggen zo min mogelijk eten. Om het darmstelsel goed te laten werken moeten er zes eet- en drinkmomenten op de dag zijn en dat begint met een ontbijt. Tot drie uur voor het slapen gaan wordt het afgeraden om te eten aangezien tijdens de slaap de stofwisseling langzamer wordt en er zodoende minder wordt verbrand.

Elk goed dieet zal adviseren dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Het wordt overigens afgeraden om meer dan 10 liter per dag te drinken.

De BMI, de body mass index, is een maatstaf voor de juiste balans tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht.

Hoe word je dik?
Dikker worden is een kwestie van een verstoorde energiebalans. Je wordt dikker als je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Je neemt dan teveel calorieën tot je. Het gaat altijd om de totale hoeveelheid calorieën, niet alleen om de hoeveelheid vet.

De hoeveelheid vet zorgt wel grotendeels voor het dikker worden. Let ook op light-producten, hier kun je ook dikker worden. Wanneer je hier veel van eet, levert het tòch veel calorieën. Ook van mager eten kun je dus dik worden. Bovendien is té mager eten niet gezond, want vetten heb je nodig.

De beste oplossing voor overgewicht is uiteindelijk veel bewegen en gezond en matig eten. Daarbij hoort óók vet maar wel met mate.

Drie soorten vetten

We gaan ervan uit dat er drie soorten vet bestaan, namelijk:

  1. Het structurele vet. Dit biedt bescherming aan de organen, zoals het hart, de nieren en de lever.
  2. Het brandstofreserve. Hier maakt het lichaam gebruikt van als het nodig is, zoals bij kou of grote inspanning.
  3. Het vet dat opgeslagen is rond de heupen, dijen, buik en bovenarmen. Dit ongezonde vet veroorzaakt de ziekte vetzucht (overgewicht).

Wat doen afvalmethodes?

De meeste afvalmethodes leiden op de eerste plaats vooral tot vermindering van de eerste twee soorten vet. Pas daarna wordt het derde type vet aangesproken. Tegen die tijd voel je je hongerig en moe. Je gezicht ziet er ingevallen uit en de spieren worden slapper. Deze diëten zijn berucht om hun jojo-effect.

Korte termijn diëten
Hoewel het voor mensen die willen afvallen wenselijk is dat ze in korte tijd veel gewicht verliezen, zal dit niet op lange termijn werken. Wanneer je stopt met dit type dieet, zul je snel weer gewicht winnen omdat het eetpatroon niet structureel is aangepast.

Daarom zegt Dieet ABC: start bij dit soort dieten al eerder met het weglaten van de tussendoortjes en ga na het dieet niet meer terug naar je oude voedingspatroon maar voer de voeding weer langzaam op naar een gezond eetpatroon.