Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 11 2024

Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Ruime porties van groente en fruit verlagen de kans op chronische ziekten. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Je zult er dus niet snel te veel van eten. Dit is belangrijk wanneer je op je gewicht let.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > C > Calorieën

Calorieën

De calorie (van Lat. calor, warmte) is een verouderde eenheid voor Energie (E) of Warmte (W). De calorie werd vervangen voor de Joule, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie, net als de kilocalorie, een nog veel gebruikte maat voor een hoeveelheid warmte-energie.

Eén calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om één gram zuiver water één graad Celsius (of Kelvin) te verwarmen bij een druk van één standaard atmosfeer. Dit is erg weinig, daarom wordt vaak de kilocalorie, afgekort Cal (met hoofdletter!) of kcal, gebruikt. Dit is de hoeveelheid warmte die nodig is om een kilogram water een graad te verwarmen. Er wordt in diëten vaak foutief Calorie gebruikt waar kilocalorie wordt bedoeld.

Tegenwoordig worden deze hoeveelheden energie in het SI-stelsel in joule uitgedrukt. 1 calorie = 4,1868 joules. In de voedingswaardeberekening en bij diëten wordt de kilocalorie nog veel gebruikt hoewel hij langzaam maar zeker door de kJ wordt verdrongen. Overigens worden in diëet-programma´s en calorieën-tabellen wel eens de waarde van 1 calorie = 4,184 J aangehouden. Dit is echter de waarde van de thermochemische calorie (zie beneden bij andere definities van calorie).

Normaal gebouwde, geen zwaar werk verrichtende vrouwen hebben ca. 2000 kcal per dag nodig en dito mannen ca. 2500 kcal.

In het spraakgebruik wordt kilo nog wel eens weggelaten; als er sprake is van 'calorieën' wordt er kcal bedoeld