Vitamine K is een in vetoplosbaar vitamine. Dit vitamine zit van
naturen in plantaardig voedsel (groene bladeren) als vitamine K1
(fyllochinon). In de darmen wordt het ook gemaakt door onze
darmbacteriën als vitamine K2 (menaquinone). Synthetische vitamine K
wordt vitamine K3 (menadione) genoemd, ons lichaam zet dit vitamine om
in actief vitamine K.
Vitamine K is onmisbaar bij de vorming van verschillende bloedstolling
componenten, en dus ook voor de bloedstolling. Tot ongeveer 3 maanden
na de geboorte van een baby is het noodzakelijk dat dit vitamine extra
in de voeding voorkomt, omdat er dan nog onvoldoende darmbacteriën in
de darm zijn. Tegenwoordig wordt dit vitamine aan zuigelingen voeding
toegevoegd om hersenbloedingen te voorkomen.
Symptomen bij een tekort
Neusbloedingen
Therapeutisch gebruik
Voorkomt bloedstolsels
Bijzonderheden
Vitamine K tekorten komen zelden voor, omdat vitamine K in de darm wordt gesynthetiseerd.
Dosering
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K is 0,08 mg (= 80
microgram). De maximaal veilige dosis wordt als 50 maal de ADH, dus 4
mg (= 4000 microgram) beschouwd.
Factoren voor verhoogd gebruik
Antibiotica en darmziekten als coeliaki.
Natuurlijke bronnen
Belangrijke bronnen van vitamine K zijn onder andere: bloemkool,
broccoli, boerenkool, spinazie, erwten, volkoren producten,
raapzaadolie, mager vlees, yoghurt, alfalfa, eierdooiers, saffloerolie,
sojaolie, vislever olie en kelp.