Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
24 06 2024

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > S > Schijf van Vijf

De Schijf van vijf is een hulpmiddel dat vooral in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. In Vlaanderen is de voedingsdriehoek gebruikelijker. Het idee is dat uit elk van de 5 groepen van voedingsstoffen iedere dag een keuze wordt gemaakt, om die in de maaltijd te verwerken. In 1981 werd de Schijf van Vijf vervangen door de Maaltijdschijf en daarna (1991) door de Voedingswijzer. Deze laatste twee voorlichtingshulpmiddelen haalden het qua populariteit en nationale bekendheid echter bij lange na niet bij de oude schijf van vijf.

Recent (2005) is de schijf van vijf echter volledig in ere hersteld, zij het nu in een andere vorm onder de oude naam. De nieuwe schijf van vijf geeft behalve vijf groepen voedingsmiddelen ook vijf regels, of aanbevelingen:
  • Eet gevarieerd
  • niet te veel
  • gebruik minder verzadigd vet
  • eet volop groente, fruit en brood en
  • ga veilig met voedsel om