De maaltijdschijf is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat mensen
a) op hun dieet letten
b) een gezonde maaltijd eten.
De
maaltijdschijf is ook erg belangrijk voor patiënten met bijvoorbeeld
diabetes en andere soortgelijke ziekten. Diëtisten maken vaak gebruik
van de zogenaamde maaltijdschijf.
In Nederland wordt de Schijf van Vijf vaker als indicatiemethode gebruikt van een gezond eetpatroon. In Vlaanderen komt de Voedingsdriehoek vaker voor.
De 5 groepen van de maaltijdschijf zijn
Groep | Voedingsstoffen | Belangrijke bestanddelen |
---|---|---|
1 | Groenten en fruit | vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen. Portie per dag: 4 |
2 | Graan en graanproducten | brood, aardappelen, rijst, pasta, koolhydraten, vezels, vitamine B en mineralen Portie per dag: 4 |
3 | Zuivel | mineralen zoals ijzer en calcium, voor botstructuur. Portie per dag: 2 |
4 | Vetten en oliën | vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Portie per dag: 4 |
5 | Vlees en vleesalternatieven | Dit houdt in vlees en producten zoals soja en andere vleesvervangerende producten. |