Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
1 05 2025

Om gezond te eten is het ’t makkelijkst om de vijf regels van de Schijf van Vijf aan te houden. Wanneer je gezond wilt eten zijn dit kort de belangrijkste aandachtspunten. Kijk ook even in de voedingstabel. Deze geeft meer betekenis aan wat bij voorkeur gezond eten is.


Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > M > Maaltijdschijf

Maaltijdschijf

De maaltijdschijf is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat mensen

a) op hun dieet letten
b) een gezonde maaltijd eten.

De maaltijdschijf is ook erg belangrijk voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes en andere soortgelijke ziekten. Diëtisten maken vaak gebruik van de zogenaamde maaltijdschijf.

In Nederland wordt de Schijf van Vijf vaker als indicatiemethode gebruikt van een gezond eetpatroon. In Vlaanderen komt de Voedingsdriehoek vaker voor.


De 5 groepen van de maaltijdschijf zijn

Groep Voedingsstoffen Belangrijke bestanddelen
1 Groenten en fruit vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.
Portie per dag: 4
2 Graan en graanproducten brood, aardappelen, rijst, pasta, koolhydraten, vezels, vitamine B en mineralen
Portie per dag: 4
3 Zuivel mineralen zoals ijzer en calcium, voor botstructuur.
Portie per dag: 2
4 Vetten en oliën vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.
Portie per dag: 4
5 Vlees en vleesalternatieven Dit houdt in vlees en producten zoals soja en andere vleesvervangerende producten.