Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
25 04 2024

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > Tips > Voedingstabel

Voedingstabel

In onderstaande tabel zijn voedingsmiddelen ingedeeld in drie categorieën. Probeer zo veel mogelijk voeding te kiezen uit de categorie ‘bijvoorkeur’ en middenweg’ . Het gaat erom dat je streeft naar een goede balans tussen gezonde en minder gezonde voeding.
 

Productgroep bij voorkeur middenweg bij uitzondering
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten
aardappelpuree, zoete aardappel, zilvervliesrijst, couscous pasta, witte rijst, frites, gebakken aardappelen
Brood volkoren brood, roggebrood, volkoren krentenbrood, volkoren knäckebröd bruin brood, tarwebrood, volkoren beschuit, knäckebröd wit brood, krentenbrood, luxe broodjes, croissants, beschuit, cream crackers
Ontbijtgranen producten als o.a.: Brinta, Bambix muesli cornflakes, rice crispies
Groente alle soorten vers, diepvries en blik of glas groente à la crème, tomatensap  
Fruit alle soorten vers fruit ananas-, grapefruit- en sinaasappelsap, vruchtenconserven appel-, druiven-,en perensap, appelmoes, gedroogd fruit
Melk (producten) magere melk, karnemelk, magere yoghurt, magere kwark halfvolle melk, halfvolle yoghurt, yoghurtdrank, magere vla, magere vruchtenyoghurt volle melk, volle yoghurt, volle vla, halfvolle en volle kwark
Kaas 20+ en 30+ kaas   40+ kaas, Edammer, Brie 50+, Camembert 45+, Maasdammer, 48+ kaasproduct met meervoudig onverzadigd vetzuren Goudse kaas, Bluefort, Brie 60+, Kernhemmer, Gorgonzola, Gruyère, producten als o.a.: Boursin
Eieren gekookt ei   gebakken ei
Vlees kipfilet, mager rundvlees, mager varkensvlees kip met vel gehakt (alle soorten), hamburger, lamsvlees, runderriblap, saucijs, schouderkarbonade, spek
Vleeswaar achter-, en schouderham, rookvlees, rosbief, kipfilet rauwe ham alle soorten worst, paté, bacon
Vis forel, zoute haring, haring in tomatensaus, verse paling, zeepaling, poon, zalm, sardines baars, garnalen, kabeljauw, koolvis, krab, kreeft, mosselen, schar/tongschar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf, bokking, zure haring vissticks, gestoomde makreel, gerookte paling, lekkerbekje, gefrituurde inktvis, kibbeling
Vleesvervangers tahoe, tempé, stukjes Quorn vegetarische gehaktbal, hamburger, schnitzel  
Vetten halvarine, margarine met <17 g verzadigd vet/100g, olie (alle soorten), vloeibaar bak- en braadproduct halfvolle boter, margarine met 17-24 g verzadigd vet/100g hard bak- en braadproduct, hard frituurvet, roomboter
Dranken (bron)water, koffie, thee, light fris   fris, vruchtendranken, alcoholhoudende dranken

Bron: voedingscentrum.nl