Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 12 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > B > Vitamine B

Vitamine B

Vitamine B
vitamine B bestaat uit meerdere afzonderlijke vitaminen. Daarom noemen we het ook wel vitamine B-complex. Er zijn acht vitaminen B, namelijk:

B1 (Thiamine)
B2 (Riboflavine)
B3 (Nicotinezuur)
B5 (Pantotheenzuur)
B6 (Pyridoxine)
B8 (Biotine)
B11 / Foliumzuur
B12 / Cobalamine

Waar zorgt het voor
Deze vitaminen uit het B-complex zorgen samen voor de stofwisseling in het lichaam en ze zijn oplosbaar in water. Als er een gebrek aan een van de vitamines B is, kunnen de anderen hun werk niet goed meer doen.

Waar zit het in
Deze vitaminen zitten vooral in vlees, brood, aardappelen en melkproducten.

Tekort aan vitamine B
Risicogroepen bij wie een tekort aan vitamine B kan ontstaan zijn: alcoholisten, ouderen, rokers, mensen met chronische darmziekten en mensen met een bepaald dieet.

Alcohol belemmert de kans om vitamine B op te nemen en zorgt er tegelijkertijd voor dat de vitamine het lichaam sneller verlaten.

Ook tabaksrook beinvloed de opname nadelig. Ouderen en mensen met darmziekten kunnen B mogelijk minder goed opnemen.

Vegetariers en veganisten lopen de kans te weinig B binnen krijgen, omdat een bestanddeel (B12) waarschijnlijk alleen maar voorkomt in dierlijke producten, zoals melk.