De Schijf van vijf is een hulpmiddel dat vooral in Nederland wordt
gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. In
Vlaanderen is de
voedingsdriehoek
gebruikelijker. Het idee is dat uit elk van de 5 groepen van
voedingsstoffen iedere dag een keuze wordt gemaakt, om die in de
maaltijd te verwerken. In 1981 werd de Schijf van Vijf vervangen door
de
Maaltijdschijf
en daarna (1991) door de Voedingswijzer. Deze laatste twee
voorlichtingshulpmiddelen haalden het qua populariteit en nationale
bekendheid echter bij lange na niet bij de oude schijf van vijf.
Recent
(2005) is de schijf van vijf echter volledig in ere hersteld, zij het
nu in een andere vorm onder de oude naam. De nieuwe schijf van vijf
geeft behalve vijf groepen voedingsmiddelen ook vijf regels, of
aanbevelingen:
- Eet gevarieerd
- niet te veel
- gebruik minder verzadigd vet
- eet volop groente, fruit en brood en
- ga veilig met voedsel om