Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
27 04 2024

Om gezond te eten is het ’t makkelijkst om de vijf regels van de Schijf van Vijf aan te houden. Wanneer je gezond wilt eten zijn dit kort de belangrijkste aandachtspunten. Kijk ook even in de voedingstabel. Deze geeft meer betekenis aan wat bij voorkeur gezond eten is.


Meer dieet tips


Home > Diëten > Darmdieet > Uitleg darmdieet

Uitleg darmdieet

Goede voedingsstoffen :
  • Roggevlokken Volkorenbrood (krentenbrood en volkoren knäckebröd);
  • Havermout, havervlokken, volkoren macaroni, volkoren spaghetti, roggevlokken;
  • Zemelen, zilvervliesrijst, muesli, cornflakes;
  • Gekookte/gestoomde aardappelen, aardappelpuree bereid met magere melk;
  • Rauwe citrusvruchten (sinaasappel, citroen, pompelmoes);
  • Gedroogd fruit (pruimen, rozijnen, abrikozen, vijgen, dadels en noten);
  • Magere yoghurt met fruit, fruitsalade;
  • Fruitsap, groentensap, magere yoghurt, karnemelk, niet-gashoudend water.
Beperkt toegelate voedingsstoffen:
  • Wit brood, luxebroodjes (koffiekoeken, croissants);
  • Gewone macaroni en spaghetti, noedels, vermicelli;
  • Boter of margarine (niet gebruind), olie, uiterst weinig mayonaise en slasaus;
  • Zacht gekookt en lichte roereieren, gepocheerde eieren, spiegelei, omelet;
  • Magere smeerkaas, magere verse kaas;
  • Mager vlees zoals:
    •     Rundvlees: biefstuk, rosbief, gestoomde rosbief,
    •     Kalfsvlees: sauté, kalfslever, gebraden.
    •     Paardevlees: biefstuk en filet d'anvers.
    •     Varkensvlees: gebraden
    •     Kip, duif (zonder vel), haas, konijn, kalkoen.
  • Magere vis (gekookt, gestoomd of gebakken): baars, bot, forel, kabeljauw, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, spiering, tarbot, tong, wijting, zeelt, pladijs, dorade;
  • Prei, spinazie, voetselder, rabarbermoes;
  • Uiterst kleine hoeveelheden van: ajuin, radijs, komkommer, witte bonen, paddestoelen, prinsessebonen;
  • Steenfruit (perziken, pruimen) in kleine hoeveelheden;
  • Pudding van afgeroomde melk, droge biscuit, droge cake, wit consumptie-ijs;
  • Gelei, konfituur, siroop, honing, peperkoek, speculaas;
  • Zout, laurier, tijm, peterselie en saffraan;
  • Afgeroomde melk.
PatatVolgende voedingstoffen beter niet gebruiken:
  • Vers brood;
  • Gebakken aardappelen, friet, kroketten, chips, primeur-(jonge)aardappelen;
  • Gebruinde boter, gebruinde margarine, frituurvet en olie;
  • Hard gebakken ei, hard gekookt ei;
  • Gegiste en belegen kaas (b.v. Brie, Camembert, Gruyere, Herve, Roquefort), vette kaas;
  • Soep uit blik, vleesextract, bouillonblokjes;
  • Vet vlees, ingeblikt vlees, vette toespijs, bereide vleeswaren;
  • Ingeblikte en vette vis zoals zalm, paling, makreel, haring, rolmops, sprot, sardienen, ansjovis, pilchards;
  • Koolsoorten: witte en rode kool, savooi- en zuurkool, spruiten;
  • Pudding van volle melk, zware deegsoorten zoals blader- en brokkeldeeg, in     frituurvet bereide nagerechten, volle yoghurt, roomijs, koffieroom, slagroom, chocoladeschuim en alle soorten soufflé;
  • Droge koekjes, kinderkoeken;
  • Chocolade, marsepein en nougat;
  • Peper, engelse saus, olijven, augurken, pickels, opgelegde uitjes, kappertjes;
  • Koffie, thee, cacao;
  • Gashoudend water en gashoudende frisdranken zoals cola, limonade, tonic e.d.;
  • Alcohol: bier, wijn aperitief, likeur;
  • Te warme of ijskoude dranken.