Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 12 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > DiŽten > Bloedgroep dieet > Achtergrond bloedgroepdieet

Achtergrond bloedgroepdieet

De meeste diëten houden geen rekening met het feit dat mensen heel verschillend kunnen reageren op voeding. Het bloedgroepdieet doet dat wel.

Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter D'Adamo. Volgens zijn inzichten bepaalt de bloedgroep welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke juist niet. Een voedingsmiddel dat niet bij de bloedgroep past veroorzaakt een afweerreactie. Dit kan leiden tot diverse klachten zoals koude handen en voeten, obstipatie, moeheid, overgewicht en allergieën.

Er zijn vier bloedgroepen: O, A, B en AB. Positief of negatief is hierbij niet van belang. Vroeger moest de mens zich aanpassen om te kunnen overleven. Dit heeft er voor gezorgd dat het bloed, het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem van de mens zich hebben aangepast aan de veranderde leefomstandigheden.

 • Bloedgroep O: De jager.
  Dit is de oudste bloedgroep. Zijn voedsel bestond voornamelijk uit eiwit.
 • Bloedgroep A: De agrariër.
  Hij verbouwde gewassen en hield vee. Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem waarmee granen en andere verbouwde producten konden worden verteerd.
 • Bloedgroep B: De nomade.
  Dit waren de steppenbewoners die in een volledig agrarisch ingestelde cultuur leefden.
 • Bloedgroep AB: Het mysterie.
  Dit is de jongste en meest zeldzame bloedgroep. 

Antigenen en antistoffen.