Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 12 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > DiŽten > Bloedgroep dieet > Achtergrond bloedgroepdieet > Antigenen en antistoffen

Antigenen en antistoffen

Antigenen en antistoffen

Elke bloedgroep heeft een chemisch 'herkenningsteken'. Dit teken wordt een antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en bloedgroep O heeft geen antigenen. Het verschil tussen de antigenen is een heel klein aminosuiker. Een aminosuiker is een combinatie van een eiwit en een suikermolecuul.

Het bloed heeft ook antistoffen tegen het bloedgroepantigen dat je zelf niet hebt. Iemand met bloedgroep B heeft dus een aangeboren antistof tegen bloedgroep A: anti-A genoemd. Iemand met bloedgroep A heeft een aangeboren antistof tegen bloedgroep B: Anti-B. Iemand met bloedgroep O heeft anti-A en anti-B en iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen.

Antistoffen hebben te maken met het afweersysteem. De belangrijkste taak van het afweerssysteem is ongewenste indringers buiten houden. Antistoffen hechten zich aan deze indringers waardoor een samenklontering optreedt. Hierdoor kan de indringer gemakkelijker worden opgeruimd.