Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
28 03 2023

Niet te veel calorieën en voldoende bewegen houdt je op een gezond gewicht. Een te hoog gewicht vergroot kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Eet daarom niet te veel. Beweeg tenminste 30 minuten per dag.

Meer dieet tips


Home > DiŽten > Bloedgroep dieet > Achtergrond bloedgroepdieet > Antigenen en antistoffen

Antigenen en antistoffen

Antigenen en antistoffen

Elke bloedgroep heeft een chemisch 'herkenningsteken'. Dit teken wordt een antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en bloedgroep O heeft geen antigenen. Het verschil tussen de antigenen is een heel klein aminosuiker. Een aminosuiker is een combinatie van een eiwit en een suikermolecuul.

Het bloed heeft ook antistoffen tegen het bloedgroepantigen dat je zelf niet hebt. Iemand met bloedgroep B heeft dus een aangeboren antistof tegen bloedgroep A: anti-A genoemd. Iemand met bloedgroep A heeft een aangeboren antistof tegen bloedgroep B: Anti-B. Iemand met bloedgroep O heeft anti-A en anti-B en iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen.

Antistoffen hebben te maken met het afweersysteem. De belangrijkste taak van het afweerssysteem is ongewenste indringers buiten houden. Antistoffen hechten zich aan deze indringers waardoor een samenklontering optreedt. Hierdoor kan de indringer gemakkelijker worden opgeruimd.