De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder
bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het
zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex
werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte
"samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van
terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in
het lichaam harmonisch te laten verlopen.
Vitamine B11 of Foliumzuur stimuleert de vorming van maagzuur en is
belangrijk voor een goede leverwerking. Foliumzuur is betrokken bij de
stofwisseling van eiwitten en vetten, het is noodzakelijk bij de
vorming van rode bloedlichaampjes en het helpt de hersenstofwisseling.
Verder is foliumzuur nodig voor de stofwisseling van DNA en RNA.
Vitamine B11 is ook onmisbaar bij celdelingprocessen van het lichaam
het wordt vrouwen die zwanger zijn of willen worden aangeraden extra
foliumzuur te gebruiken.
Symptomen bij een tekort
Slap gevoel
Lusteloosheid
Uitzonderlijke moeheid
Slapeloosheid
Prikkelbaarheid
Dementie
Mogelijk open ruggetje
Therapeutisch gebruik
Verbetert de melkafscheiding
Kan helpen beschermen tegen kanker
Verbeterd de huid
Is een natuurlijke pijnstiller
Verbeterd de eetlust
Geeft baby's en kinderen weerstand tegen infecties
Is nodig bij de productie van DNA en RNA (de erfelijkheidsmoleculen)
Helpt een open ruggetje voorkomen
Bijzonderheden
Foliumzuur is giftig in grote hoeveelheden, het kan ernstige
neurologische problemen veroorzaken. Neem dit vitamine niet als u een
tekort aan vitamine B12 in de vorm van bloedarmoede hebt. Hoge doses
kunnen slapeloosheid veroorzaken en de opname van zink in het lichaam
belemmeren.
Dosering
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B11 is 0,20 - 0,36 mg.
Factoren voor verhoogd gebruik
Gebruik van alcohol, antibiotica, anticonceptiepil en van bepaalde
geneesmiddelen zoals fenobarbital (Luminal) en fenytoïne (Diphantoïne,
Epanutin). Zwangere vrouwen, ouderen en mensen op een verlaagd vetdieet.
Natuurlijke bronnen
Belangrijke bronnen aan vitamine B11 zijn onder andere: bladgroenten,
eieren, linzen, rijst, brood, tarwekiemen, peulvruchten, lever,
niertjes, bananen, sinaasappelen en perziken.