Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 12 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > B > Vitamine B3 en B5

Vitamine B3 en B5

Vitamine B3 (Niacin)
Vitamine B3 werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam en is in water oplosbaar.

Waar zit het in
Vitamine B3 komt voor in vlees, vis, volkorengraanproducten, groenten, aardappelen en melk.

Tekort
Bij een gebrek aan vitamine B3 heb je kans op 'pellagra' en heeft als symptomen huidontstekingen, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en mentale stoornissen.

Kinderen die voldoende melk drinken hebben voldoende weerstand tegen pellagra. Pellagra komt voor in Maïs-etende landen in de Derde Wereld.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B5 of pantotheenzuur is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, vooral door het vrijmaken van energie uit vetzuren. Ook beïnvloedt deze vitamine de opbouw en afbraak van eiwitten en (andere) vetten uit de voeding. 

Ook speelt Vitamine B5 een rol bij de aanmaak van adrenaline. Het wordt daarom ook wel 'anti-stress vitamine' genoemd.

Waar zit het in
Enorme hoeveelheden Vitamine B5 zitten in orgaanvlees, zalm, eieren, bonen, melk en granen.

Tekort
Je zult nooit een tekort aan Vitamine B5 hebben omdat deze vitamine in alle levensmiddelen voorkomt.