Symptomen bij een tekort
Eczeem
Vermoeidheid
Verslechtering van de stofwisseling van vet
Therapeutisch gebruik
Voorkomt grijze haren
Verlicht diverse vormen van spierpijn
Helpt tegen eczeem, dermatitis en andere huidproblemen
Helpt tegen kaalheid, verbeterd de haarconditie
Bijzonderheden
Biotine is onschadelijk, maar geadviseerd wordt maximaal 300 mg per dag te gebruiken, tenzij onder medische begeleiding.
Dosering
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld op 0,15 mg (= 150 microgram) per dag. De maximale veilige dosis is 300 mg per dag.
Factoren voor een verhoogd gebruik
Consumptie van rauwe eieren geeft een tekort aan biotine. In rauwe eieren zit een stof (avidine) die biotine vernietigt.
Hoewel Biotine ook wel vitamine H wordt genoemd, hoort deze stof toch tot de B-familie. Het is een wateroplosbaar vitamine. Biotine kan in het lichaam worden omgezet in het coënzym biocytin (molecuul formule: C16H28N4O4S, molecuul gewicht: 372.5 g/mol). Biotine helpt bij het vrijmaken van energie uit de voeding en bij de vorming van antilichamen. Dit vitamine is ook verantwoordelijk voor een goede conditie van de huid en de haren. Een gebrek aan dit vitamine komt wel eens bij baby's voor. Dit is dan herkenbaar aan een ontstoken en schilferige huid.
Symptomen bij een tekort
- Eczeem
- Vermoeidheid
- Verslechtering van de stofwisseling van vet
- Voorkomt grijze haren
- Verlicht diverse vormen van spierpijn
- Helpt tegen eczeem, dermatitis en andere huidproblemen
- Helpt tegen kaalheid, verbeterd de haarconditie
Biotine is onschadelijk, maar geadviseerd wordt maximaal 300 mg per dag te gebruiken, tenzij onder medische begeleiding.
Dosering
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld op 0,15 mg (= 150 microgram) per dag. De maximale veilige dosis is 300 mg per dag.
Factoren voor een verhoogd gebruik
Consumptie van rauwe eieren geeft een tekort aan biotine. In rauwe eieren zit een stof (avidine) die biotine vernietigt.
Natuurlijke bronnen
Belangrijke bronnen van biotine zijn onder andere: eieren, melk, fruit, noten, sojabonen, biergist, ongepelde rijst, vlees en vis.