Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
26 04 2024

Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Ruime porties van groente en fruit verlagen de kans op chronische ziekten. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Je zult er dus niet snel te veel van eten. Dit is belangrijk wanneer je op je gewicht let.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > M > Maaltijdschijf

Maaltijdschijf

De maaltijdschijf is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat mensen

a) op hun dieet letten
b) een gezonde maaltijd eten.

De maaltijdschijf is ook erg belangrijk voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes en andere soortgelijke ziekten. Diëtisten maken vaak gebruik van de zogenaamde maaltijdschijf.

In Nederland wordt de Schijf van Vijf vaker als indicatiemethode gebruikt van een gezond eetpatroon. In Vlaanderen komt de Voedingsdriehoek vaker voor.


De 5 groepen van de maaltijdschijf zijn

Groep Voedingsstoffen Belangrijke bestanddelen
1 Groenten en fruit vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.
Portie per dag: 4
2 Graan en graanproducten brood, aardappelen, rijst, pasta, koolhydraten, vezels, vitamine B en mineralen
Portie per dag: 4
3 Zuivel mineralen zoals ijzer en calcium, voor botstructuur.
Portie per dag: 2
4 Vetten en oliën vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.
Portie per dag: 4
5 Vlees en vleesalternatieven Dit houdt in vlees en producten zoals soja en andere vleesvervangerende producten.