Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
24 06 2024

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > B > Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12 of terwijl Cobalamine, zorgt onder andere voor de aanmaak van beenmerg en rode bloedlichaampjes. De vitamine is net als de overige B's in water oplosbaar. Toch kan ons lichaam hiervan een voorraadje opslaan.

Een tekort, ontstaan door bijvoorbeeld veranderde eetgewoonten, wordt dan ook vaak pas na een jaar of vier zichtbaar. Het uit zich in een afname van de weerstand tegen ziekten, slechte spijsvertering, geheugenverlies en dementie.

Omdat cobalamine vooral voorkomt in producten van dierlijke oorsprong, kunnen veganisten en volgers van andere dieten waarbinnen het gebruik van dierlijke producten niet is toegestaan makkelijk een tekort oplopen. Ook mensen met bloedarmoede moeten hun cobalamine in de gaten houden. Rijk aan vitamine B12 zijn: eieren, zuivelproducten, vis en lever.

Vitamine B12, (cobalamine) wordt niet zomaar in het lichaam opgenomen; daarvoor zorgt een stof in het onderste deel van de maagwand.

Omdat een tekort aan cobalamine dementie kan veroorzaken, zouden dementerende bejaarden dus wel eens een simpel vitaminetekort kunnen hebben.

Helaas is dementie door een gebrek aan cobalamine niet terug te draaien. De vernietigde hersencellen komen er niet mee terug. Beter is te zorgen dat je vooral op wat oudere leeftijd voldoende van deze belangrijke vitamine binnenkrijgt.

Dat krijg je niet door het eten van plantaardig voedsel; cobalamine komt bijna niet in plantaardige voedingsmiddelen voor. Er zit een heel klein beetje bruikbare cobalamine in sojabonen. De vorm cobalamine in zeewier, shi-takes en brouwersgist kunnen wij mensen niet opnemen.

Er wordt aangeraden bij een plantaardig dieet vitamine B12-supplementen te nemen. Er zijn supplementen op de markt die worden ingespoten of als tablet onder de tong gelegd, waar ze door de fijne bloedvaten worden opgenomen. Er bestaat ook een geheel plantaardig supplement met cobalamine uit soja.

Eieren en zuivelproducten zijn de belangrijkste leveranciers van cobalamine.