Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
8 12 2023

Door gevarieerd te eten, krijg je alle stoffen binnen die nodig zijn. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen voldoende bevat. Ook spreid hiermee het risico van het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen. Door afwisselend te kiezen uit alle vijf vakken van de Schijf van Vijf zorg je voor een gezond dagmenu.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > B > Vitamine B6

Vitamine B6

De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

Vitamine B6 of Pyridoxine zorgt samen met vitamine B11 en B12 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuurmetabolisme.
    
Symptomen bij een tekort
  • Bloedarmoede
  • Zenuwziekte
  • Zuidproblemen
    
Therapeutisch gebruik
    Verhoogt de weerstand
    Helpt suikerziekte reguleren
    Zorgt voor de opname van eiwitten en vetten
    Verlicht misselijkheid
    Helpt huid- en zenuwstoornissen voorkomen
    Behandelt symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en de menopauze
    Werkt als een natuurlijk urine drijvend middel
    Helpt tegen kanker te beschermen
    Vermindert spierspanningen
    Het zorgt voor een betere weerstand en een optimale spijsvertering.
    
Bijzonderheden
Pyridoxine is giftig in doseringen boven de 200 mg per dag. Deze hoge doses, leidt tot ernstige beschadigingen van de zenuwen.

Dosering
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van dit vitamine is 1,6 tot 2 mg. Het moet altijd ingenomen worden in een vitamine B-complex preparaat met gelijke hoeveelheden vitamine B1 en B2. Vermijdt inname van meer dan 50-200 mg per dag tenzij onder medische begeleiding. De maximale veilige dosis is 200 mg per dag.
    
Natuurlijke bronnen
Belangrijke bronnen aan vitamine B6 zijn onder andere: groenten, aardappelen, bananen, volkoren producten, melk, eieren, noten, vis en vlees.