Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
28 03 2024

Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > C > Calorieën > Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol (Gr., chole = gal, stereos = vast) is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen van celmembranen, steroïdhormonen, vitamine D en galzuren. Het lichaam maakt zelf cholesterol, voornamelijk in lever, bijnieren, darmen en testes. Voor een klein gedeelte wordt het rechtstreeks opgenomen uit de voeding.

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed
  • erfelijke aanleg
  • diabetes mellitus
  • een te hoog lichaamsgewicht
  • eten van veel verzadigde vetten
  • cholesterolrijke voedingsmiddelen
  • traag werkende schildklier
  • bijwerking van bepaalde medicijnen