Tip van de Dag
16 06 2025
Kies voor magere en halfvolle melk (producten) 20+ of 30+ kaas en magere vlees(waren) in plaats van de vette soorten. Het eten van één tot twee keer vis per week is belangrijk vanwege de gezonde visvetzuren. Neem de zachte en /of vloeibare soorten vetten zoals halvarine, zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en alle soorten olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Let op welke tussendoortjes je neemt zoals koek, gebak, snacks en zoutjes. Deze bevatten vaak de verkeerde vetten namelijk de verzadigde- en transvetten.
Meer
dieet tips
|
Home
>
Dieet ABC
>
V
>
Voedingsvezels
Voedingsvezels
Voedingsvezel is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in de celwand van planten bevinden. Voedingsvezels geven stevigheid en vorm aan de plant en zijn voor mensen niet te verteren. Het zijn dus onverteerbare stoffen, die ervoor zorgen dat de darmen goed hun werk kunnen doen. Belangrijke bronnen van voedingsvezels in de Nederlandse voeding zijn brood, aardappelen en groente en fruit.
Voedingsvezeltabel
Voedingsmiddel |
eenheid |
gram |
voedingsvezels (gram) |
|
|
|
|
Brood en graanproducten |
|
|
|
beschuit |
1 stuks |
10 |
0 |
beschuit, volkoren |
1 stuks |
10 |
1 |
broodje, bruin of volkoren |
1 stuks |
50 |
3 |
bruinbrood |
1 snee |
35 |
2 |
cracker |
1 stuks |
10 |
0 |
cracker, volkoren |
1 stuks |
10 |
1 |
croissant |
1 stuks |
40 |
1 |
Evergreen |
1 stuks |
20 |
1 |
knäckebröd |
1 snee |
10 |
1 |
knäckebröd, vezelrijk |
1 snee |
10 |
2 |
krentenbol |
1 stuks |
50 |
2 |
krentenbrood |
1 snee |
35 |
1 |
krentenbrood, volkoren |
1 snee |
35 |
2 |
ontbijtkoek |
1 plak |
20 |
1 |
ontbijtkoek, volkoren |
1 plak |
20 |
1 |
rijstwafel |
1 stuks |
7 |
0 |
roggebrood, donker |
1 snee |
50 |
3 |
roggebrood, licht |
1 snee |
25 |
2 |
volkorenbrood |
1 snee |
35 |
2 |
wittebrood |
1 snee |
35 |
1 |
|
|
|
|
Ontbijtproducten |
|
|
|
Brinta |
4 eetlepels |
25 |
2 |
cornflakes |
6 eetlepels |
25 |
1 |
havermout |
5 eetlepels |
25 |
2 |
muesli |
3 eetlepels |
25 |
2 |
krokante muesli (cruesli) |
3 eetlepels |
25 |
2 |
rice krispies |
5 eetlepels |
25 |
1 |
Weetabix |
1 stuks |
20 |
2 |
|
|
|
|
Vezelproducten |
|
|
|
All Bran |
5 eetlepels |
25 |
7 |
Farmafiber |
1 zakje |
5 |
4 |
Filbrex |
3 eetlepels |
25 |
18 |
lijnzaad |
1 eetlepel |
5 |
1 |
Nutrigran muesli, -pap |
3 eetlepels |
25 |
8 |
tarwekiemen |
4 eetlepels |
25 |
8 |
vezelreep |
1 stuks |
25 |
4 |
zemelen |
5 eetlepels |
25 |
11 |
|
|
|
|
Aardappelen, rijst en pasta |
|
|
|
aardappelen |
1 stuks |
50 |
2 |
macaroni, spaghetti, gekookt |
1 grote lepel |
50 |
0 |
macaroni, spaghetti, volkoren, gekookt |
1 grote lepel |
50 |
2 |
rijst, gekookt |
1 grote lepel |
50 |
1 |
rijst, zilvervlies, gekookt |
1 grote lepel |
50 |
1 |
|
|
|
|
Peulvruchten |
|
|
|
bruine, witte bonen, kapucijners, |
|
|
|
linzen, e.d. gekookt |
1 grote lepel |
50 |
6 |
erwtensoep |
1 bord |
250 |
10 |
|
|
|
|
Groente |
|
|
|
groente, gekookt |
1 grote lepel |
50 |
1 |
groente, rauw |
1 schaaltje |
50 |
1 |
appel, met of zonder schil |
1 stuks |
120 |
3 |
bessen, gemiddeld |
1 schaaltje |
100 |
7 |
fruit, geen citrus*), gemiddeld |
1 stuks |
120 |
4 |
fruit, citrus-*), gemiddeld |
1 stuks |
120 |
2 |
gedroogde zuidvruchten (abrikozen, |
|
|
|
pruimen, tuttifrutti), geweekt |
1 schaaltje |
125 |
8 |
dadels, gekonfijt |
10 stuks |
60 |
5 |
krenten, rozijnen |
1 eetlepel |
10 |
1 |
vijgen, gedroogd |
3 stuks |
60 |
11 |
vruchtensap |
1 glas |
100 |
0 |
vruchtensap met vruchtvlees |
1 glas |
100 |
1 |
|
|
|
|
Diversen |
|
|
|
geroosterde kikkererwten |
1 eetlepel |
20 |
4 |
kokosmakroon |
1 grote |
50 |
5 |
mueslibar |
1 stuks |
25 |
1 |
mueslikoek |
1 grote |
50 |
3 |
noten, pinda's |
1 eetlepel |
20 |
2 |
pindakaas, met/zonder stukjes |
voor 1 snee |
15 |
1 |
popcorn |
1 zakje |
25 |
1 |
sesamzaad |
1 eetlepel |
12 |
0 |
studentenhaver |
1 eetlepel |
20 |
2 |
volkorenbiscuitje |
1 stuks |
10 |
1 |
zonnebloempitten |
1 eetlepel |
15 |
1 |
*) citrusfruit wil zeggen: grapefruit, mandarijnen, sinaasappels, citroen
De analysegegevens zijn afgerond op hele getallen en gebaseerd op de NEVO tabel 2001.
|