Dieet ABC


Tip van de Dagdieet tip
15 10 2024

Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Ruime porties van groente en fruit verlagen de kans op chronische ziekten. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Je zult er dus niet snel te veel van eten. Dit is belangrijk wanneer je op je gewicht let.

Meer dieet tips


Home > Dieet ABC > V > Voedingsvezels

Voedingsvezels

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in de celwand van planten bevinden. Voedingsvezels geven stevigheid en vorm aan de plant en zijn voor mensen niet te verteren. Het zijn dus onverteerbare stoffen, die ervoor zorgen dat de darmen goed hun werk kunnen doen. Belangrijke bronnen van voedingsvezels in de Nederlandse voeding zijn brood, aardappelen en groente en fruit.

Voedingsvezeltabel

Voedingsmiddel

eenheid

gram

voedingsvezels (gram)

       

Brood en graanproducten

     

beschuit

1 stuks

10

0

beschuit, volkoren

1 stuks

10

1

broodje, bruin of volkoren

1 stuks

50

3

bruinbrood

1 snee

35

2

cracker

1 stuks

10

0

cracker, volkoren

1 stuks

10

1

croissant

1 stuks

40

1

Evergreen

1 stuks

20

1

knäckebröd

1 snee

10

1

knäckebröd, vezelrijk

1 snee

10

2

krentenbol

1 stuks

50

2

krentenbrood

1 snee

35

1

krentenbrood, volkoren

1 snee

35

2

ontbijtkoek

1 plak

20

1

ontbijtkoek, volkoren

1 plak

20

1

rijstwafel

1 stuks

7

0

roggebrood, donker

1 snee

50

3

roggebrood, licht

1 snee

25

2

volkorenbrood

1 snee

35

2

wittebrood

1 snee

35

1

       

Ontbijtproducten

     

Brinta

4 eetlepels

25

2

cornflakes

6 eetlepels

25

1

havermout

5 eetlepels

25

2

muesli

3 eetlepels

25

2

krokante muesli (cruesli)

3 eetlepels

25

2

rice krispies

5 eetlepels

25

1

Weetabix

1 stuks

20

2

       

Vezelproducten

     

All Bran

5 eetlepels

25

7

Farmafiber

1 zakje

5

4

Filbrex

3 eetlepels

25

18

lijnzaad

1 eetlepel

5

1

Nutrigran muesli, -pap

3 eetlepels

25

8

tarwekiemen

4 eetlepels

25

8

vezelreep

1 stuks

25

4

zemelen

5 eetlepels

25

11

       

Aardappelen, rijst en pasta

     

aardappelen

1 stuks

50

2

macaroni, spaghetti, gekookt

1 grote lepel

50

0

macaroni, spaghetti, volkoren, gekookt

1 grote lepel

50

2

rijst, gekookt

1 grote lepel

50

1

rijst, zilvervlies, gekookt

1 grote lepel

50

1

       

Peulvruchten

     

bruine, witte bonen, kapucijners,

     

linzen, e.d. gekookt

1 grote lepel

50

6

erwtensoep

1 bord

250

10

       

Groente

     

groente, gekookt

1 grote lepel

50

1

groente, rauw

1 schaaltje

50

1

appel, met of zonder schil

1 stuks

120

3

bessen, gemiddeld

1 schaaltje

100

7

fruit, geen citrus*), gemiddeld

1 stuks

120

4

fruit, citrus-*), gemiddeld

1 stuks

120

2

gedroogde zuidvruchten (abrikozen,

     

pruimen, tuttifrutti), geweekt

1 schaaltje

125

8

dadels, gekonfijt

10 stuks

60

5

krenten, rozijnen

1 eetlepel

10

1

vijgen, gedroogd

3 stuks

60

11

vruchtensap

1 glas

100

0

vruchtensap met vruchtvlees

1 glas

100

1

       

Diversen

     

geroosterde kikkererwten

1 eetlepel

20

4

kokosmakroon

1 grote

50

5

mueslibar

1 stuks

25

1

mueslikoek

1 grote

50

3

noten, pinda's

1 eetlepel

20

2

pindakaas, met/zonder stukjes

voor 1 snee

15

1

popcorn

1 zakje

25

1

sesamzaad

1 eetlepel

12

0

studentenhaver

1 eetlepel

20

2

volkorenbiscuitje

1 stuks

10

1

zonnebloempitten

1 eetlepel

15

1

 

*) citrusfruit wil zeggen: grapefruit, mandarijnen, sinaasappels, citroen

    De analysegegevens zijn afgerond op hele getallen en gebaseerd op de NEVO tabel 2001.